Vi väljer ekologiskt

Vi väljer ekologiskt – en filosofi

Hos BuonAppetito.se använder vi ekologiska råvaror så långt som möjligt. Men att välja ekologiskt är för mig mer än ett klokt val i butiken.

Ursprung är inte bara en fråga om varifrån, utan också om vem som producerat och hur. När jag reser hem till Toscana, där mina föräldrar bor delar av året, följer jag gärna med min pappa och handlar.

Det är ofta ett halvdagsprojekt, för vi åker till bonden – som sett mig och mina syskon växa upp – och köper frukt, grönsaker och ägg.

Jag minns fortfarande doften av de stora gula persikorna som Signor Nino plockade från träden medan jag jagade hönsen på gården tillsammans med Stella, hans flicka som var jämnårig med mig.

Och kött och mjölk köper vi från Ninos syssling, för vi vet vad han ger djuren att äta och hur han behandlar dem.

För att inte tala om fisk! När jag var liten vaknade vi i gryningen och åkte ut med min zio Luigi och min kusin för att vittja näten vi lagt ut i bukten kvällen innan.

Havet var ”som olja”, som vi säger, och man kände doften av motor och havssalt. Varje gång var det en pirrig överraskning att se all fisken som hoppade i näten!

Numera stiger vi upp lika tidigt som förr, men vi åker till hamnen för att vänta på de två eller tre fiskebåtarna som fortfarande kommer tillbaks på morgonen, fyllda med fisk och skaldjur!

I Italien kan man fortfarande välja att leva mer lokalt och småskaligt än i de flesta delarna av Europa. Småbönderna har sin jordlott och är mycket känsliga och respektfulla för naturen och dess rytm.

Många av dem har gått över till ekologisk och biodynamisk odling, och det är just till dessa vi åker och handlar, för vi känner dem och vet vad vi köper och äter.

De stressar inte jorden för de vet att persikorna i så fall inte får samma intensiva smak och doft nästa år.

När jag flyttade till Sverige tog jag med mig samma filosofi, och har alltid försökt handla och laga mat av lokala råvaror, och ekologiskt så långt det är möjligt.

Ekologiskt och lokalt är mitt val. Ni träffar mig kanske en lördag förmiddag på Bondens egen marknad på Katarina Bondegata på Söder.

Och när marknaden stänger för säsongen finns det lyckligtvis ett stort utbud av ekologiska lokalproducerade råvaror i Stockholm. Ofta åker jag med familjen till de lokala producenterna för att se hur de arbetar, för att prata med dem och förstå hur viktigt deras val av ekologiskt är.

Jag tycker om att veta att det jag äter är resultatet av omsorgen från människor som tror på det de gör och älskar sitt arbete.

Alessia Cerulli